Fotoğrafçılık, anları yakalamak, hikayeler bahsetmek ve yaratıcılığa esin vermek için kullanılabilecek kuvvetli bir sanat formudur. İster yeni başlamış olan talep eder deneyimli bir ustalaşmış olun, fotoğrafçılığınızı bir sonraki seviyeye taşımanıza destek olabilecek birkaç temel ekipman vardır.
Bu makalede, yeni başlayanlar için kameralar, lensler, tripodlar ve ışıklandırma benzer biçimde en mühim fotoğrafçılık araçlarından kimilerini tartışacağız. Ek olarak çarpıcı fotoğraflar kurmak için bu araçların iyi mi kullanılacağına dair ipuçları da sunacağız.
Kameralar
Resim makinenizin en mühim parçası resim makinenizdir. Piyasada temel bas-çek kameralardan ustalaşmış DSLR'lere kadar oldukca muhtelif kameralar mevcuttur. Seçeceğiniz kamera türü bütçenize ve fotoğrafçılık hedeflerinize bağlı olacaktır.
Yeni başlıyorsanız, temel bir bas-çek kamerası mükemmel bir seçenektir. Bu kameralar müsait fiyatlı ve kullanması kolaydır, bu da onları yeni başlayanlar için ülkü kılar. Fotoğrafçılık becerilerinizde ilerledikçe daha gelişmiş bir DSLR resim makinesine yatırım yapmayı düşünebilirsiniz.
Lensler
Lens, resim ekipmanının bir öteki mühim parçasıdır. Lens, kameranızın görüş alanını, odak uzaklığını ve diyafram açıklığını belirler. Değişik lensler değişik resim türleri için idealdir.
Genel fotoğrafçılık için zoom lens iyi bir seçenektir. Yakınlaştırma lensleri, lensinizin odak uzaklığını değiştirmenize imkan tanır, bu da çekim esnasında size daha çok elastikiyet sağlar. Geniş açılı lens yeni başlayanlar için de iyi bir seçimdir. Geniş açılı lensler görünüm ve öbek fotoğrafları çekmek için mükemmeldir.
Tripodlar
Tripod, düşük fer koşullarında keskin fotoğraflar çekmek için kullanışlı bir araçtır. Tripod, kameranızı sabitlemeye destek verir; bu, bulanık görüntülerin önlenmesi açısından önemlidir. Tripodlar bununla birlikte uzun pozlamalar çekmek için de faydalıdır.
Tenvir
Tenvir fotoğrafçılığın mühim bir unsurudur. İyi tenvir, fotoğraflarınızın görsel açıdan daha cazibeli bulunmasına destek olabilir. Naturel fer, flaş ve stüdyo ışıkları dahil olmak suretiyle muhtelif değişik tenvir seçenekleri mevcuttur.
Naturel fer, dış mekan fotoğrafçılığı için muhteşem bir seçenektir. Düşük fer koşullarında resim çekmek için flaş iyi bir seçenektir. Stüdyo ışıkları daha kontrollü tenvir koşulları kurmak için iyi bir seçenektir.
Bunlar yeni başlayanlar için lüzumlu fotoğrafçılık malzemelerinin bir tek birkaçı. Doğru ekipmanla fotoğrafçılık becerilerinizi bir sonraki seviyeye taşıyabilirsiniz.
Antet | Yanıt |
---|---|
Fotoğrafçılık | Işığı kullanarak imaj soruşturma sanatı |
Vites | Resim çekmek için kullanılan kameralar, lensler ve tripodlar benzer biçimde ekipmanlar |
Lüzumlu | İstenilen sonuca ulaşmak amacıyla lüzumlu yahut mühim |
Yükseltmek | Daha yüksek bir seviyeye yahut konuma yükseltmek için |
Sanat | İnsanın yaratıcı becerisinin ve hayal gücünün tipik olarak fotoğraf yahut heykel benzer biçimde görsel bir şekilde ifadesi yahut uygulanması |
II. Resim nelerdir?
Resim, ışığın film yahut elektronik sensör benzer biçimde ışığa hassas bir yüzey üstünde yakalanmasıyla açılan iki boyutlu bir görüntüdür. Resim oluşturma sürecine resim denir.
Fotoğrafçılık 200 yılı aşkın bir süredir var ve sıradan bir hobiden karmaşa bir sanat formuna dönüştü. Günümüzde anıların kaydedilmesinden haber paylaşımına, tarihin belgelenmesine kadar her şeyde resim kullanılıyor.
Fotoğraflar, değişik kameralar ve teknikler kullanılarak muhtelif şekillerde çekilebilir. Birtakım fotoğrafçılar portre çekmede uzmanlaşırken, ötekiler manzaralara yahut yaban dünyasına odaklanır. Bazıları ise seyahatlerini belgelemek yahut öykü bahsetmek için fotoğrafçılığı kullanıyor.
Iyi mi kullanılırsa kullanılsın, fotoğraflar düşünce ve duyguları iletmenin kuvvetli bir yoludur. Dönemin bir anını yakalayabilir, bir öykü anlatabilir veya bir tek bizi güldürebilirler.
III. fotoğrafçılık
Fotoğrafçılığın zamanı, 19. yüzyılın ilk günlerine kadar uzanan uzun ve büyüleyici bir tarihtir. Bu kısımda, ilk kameranın icadından dijital fotoğrafçılığın gelişimine kadar fotoğrafçılık tarihli birtakım mühim anlara göz atacağız.
Ek olarak seneler içerisinde ortaya çıkan değişik resim türlerini ve fotoğrafın zamanı belgelemek, hikayeler bahsetmek ve sanat yaratmak için iyi mi kullanıldığını da keşfedeceğiz.
Bu bölümün sonucunda fotoğrafçılığın tarihini ve zamanla iyi mi geliştiğini iyi anlayacaksınız.
IV. Değişik fotoğrafçılık türleri
Her biri kendine has teknik ve ekipmanlara haiz birçok değişik resim türü vardır. En popüler resim türlerinden bazıları şunlardır:
- Portre fotoğrafı
- Görünüm fotoğrafçılığı
- Sokak fotoğrafçılığı
- Yolculuk fotoğrafçılığı
- Tabiat fotoğrafçılığı
- Spor fotoğrafçılığı
- Yiyecek fotoğrafçılığı
- Ürün fotoğrafçılığı
- Ticari fotoğrafçılık
Her fotoğrafçılık türü kendine has yetenek ve informasyon gerektirir; bundan dolayı ilgilendiğiniz ve öğrenmeye süre ve gayret masrafa hevesli olduğunuz resim çeşidini seçmeniz önemlidir.
V. Resim ekipmanı
Kaliteli resim çekebilmek için resim ekipmanları eğer olmazsa olmazdır. İhtiyacınız olan ekipmanın türü, yapmak arzu ettiğiniz fotoğrafın türüne bağlı olacaktır. Sadece her fotoğrafçının haiz olması ihtiyaç duyulan birtakım temel ekipmanlar içinde kamera, lens, tripod ve bellek kartı yer alır.
Kameralar muhtelif biçim ve boyutlarda mevcuttur ve her birinin kendine has özellikleri vardır. Resim makinesi seçerken yapmak arzu ettiğiniz resim çeşidini ve haiz olduğunuz bütçeyi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz faktörlerden bazıları kameranın megapikselini, sensör boyutunu ve lens yuvasını ihtiva eder.
Lens bir öteki mühim resim ekipmanıdır. Seçeceğiniz lens fotoğraflarınızın görünüşünü etkileyecektir. Her biri kendine has odak uzaklığı ve diyafram açıklığına haiz birçok değişik lens türü mevcuttur. Lens seçerken, yapmak arzu ettiğiniz resim çeşidini ve kurmak arzu ettiğiniz imaj çeşidini göz önünde bulundurmanız önemlidir.
Tripod, kameranızı sabitlemek ve düşük fer koşullarında keskin fotoğraflar çekmek için kullanışlı bir araçtır. Tripodlar muhtelif boyutlarda ve tarzlarda mevcuttur ve her birinin kendine has özellikleri vardır. Tripod seçerken kameranızın ve lensinizin ağırlığını, ihtiyacınız olan yüksekliği ve yapmak arzu ettiğiniz resim çeşidini dikkate almanız önemlidir.
Bellek kartı, fotoğraflarınızı kaydetmenizi elde eden bir depolama cihazıdır. Hafıza kartları muhtelif boyutlarda ve kapasitelerde mevcuttur ve her birinin kendine has özellikleri vardır. Bellek kartı seçerken çekmeyi planladığınız resim sayısını ve fotoğraflarınızın boyutunu dikkate almanız önemlidir.
Bu temel ekipmanlara ayrıca fotoğrafçılara destek olabilecek başka aksesuarlar da vardır. En popüler aksesuarlardan bazıları filtreler, flaşlar ve çantalardır. Filtreler, parlamayı azaltarak, kontrast ilave ederek yahut hususi efektler oluşturarak fotoğraflarınızın standardını artırmanıza destek olabilir. Flaşlar, düşük fer koşullarında konularınızı aydınlatmanıza destek olabilir. Çantalar ekipmanınızı tertipli tutmanıza ve korumanıza destek olabilir.
VI. Fotoğrafçılık teknikleri
Resim teknikleri, görüntüleri yakalamak için kullanılan metot ve prosedürlerdir. Her birinin kendine has avantaj ve dezavantajları olan oldukca muhtelif teknikler mevcuttur.
En yaygın fotoğrafçılık tekniklerinden bazıları şunlardır:
- Diyafram öncelikli mod
- Enstantane öncelikli mod
- Manuel mod
- ISO
- Beyaz dengesi
- Odaklanma
- Kompozisyon
- Maruziyet
Bu teknikleri anlayıp uzmanlaşarak fotoğrafçılığınızı bir sonraki seviyeye taşıyabilirsiniz.
VII. Fotoğrafları tertip
Fotoğrafları tanzim etmek, fotoğrafçılık periyodunun mühim bir parçasıdır. Fotoğraflarınızın standardını artırmanıza, çekerken yapmış olduğunuz hataları düzeltmenize ve daha ahenkli ve görsel açıdan cazibeli bir son ürün oluşturmanıza destek olabilir. Her biri kendine has özelliklere haiz oldukca sayıda değişik resim tertip yazılımı programı mevcuttur. En popüler programlardan bazıları Adobe Photoshop, Lightroom ve Capture One'dır.
Fotoğrafları düzenlerken projenizin genel amacını akılda tutmak önemlidir. Fotoğrafını çektiğiniz sahnenin realist bir temsilini mi yaratmaya çalışıyorsunuz? Yoksa daha stilize yahut sanat içerikli bir görüntü mı yaratmaya çalışıyorsunuz? Neyi başarmak istediğinize dair net bir fikriniz olduğunda fotoğraflarınızı buna nazaran düzenlemeye başlayabilirsiniz.
En yaygın resim tertip görevlerinden bazıları şunlardır:
- Pozlamayı, kontrastı ve beyaz dengesini ayarlama
- Lekeleri ve öteki istenmeyen nesneleri gidermek
- Resmi kırpma ve tekrar boyutlandırma
- Filtreler ve efektler ekleme
- Cildi rötuşlamak
Fotoğrafları tanzim etmek, fotoğrafçılık becerilerinizi geliştirmenin ve güzel sahneler oluşturmanın keyifli ve yaratıcı bir yolu olabilir. Birazcık ergonomik yaparak arzu ettiğiniz neticeleri elde etmek için resim tertip yazılımını kullanmayı öğrenebilirsiniz.
Resim paylaşma
Mükemmel fotoğraflar çektikten sonrasında bu tarz şeyleri dünyayla paylaşmak isteyeceksiniz. Resim paylaşmanın aşağıdakiler dahil birçok değişik yolu vardır:
- Toplumsal medya
- Resim paylaşım siteleri
- E-posta
- Baskı
Bu yöntemlerin her birinin kendine nazaran avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Toplumsal medya, fotoğrafları geniş bir kitleyle paylaşmanın süratli ve rahat bir yoludur sadece fotoğraflarınızın kalitesi düşebilir. Resim paylaşım siteleri fotoğraflarınızın kalitesi üstünde daha çok denetim sunar sadece toplumsal medya kadar geniş bir kesime haiz olmayabilirler. E-posta, fotoğrafları muayyen kişilerle paylaşmanın iyi bir yoludur sadece toplumsal medya yahut resim paylaşım siteleri kadar kullanışlı değildir. Yazdırma, fotoğraflarınızın fizyolojik kopyalarını oluşturmanın mükemmel bir yoludur sadece pahalı olabilir.
Sonuçta fotoğraflarınızı paylaşmanın en iyi yolu şahsi ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize bağlıdır.
IX. Fotoğrafları marketing amacıyla kullanma
Fotoğraflar işletmenizi pazarlamak için kuvvetli bir enstruman olabilir. Size şu mevzularda destek olabilirler:
- Internet sitenize yahut toplumsal medya sayfalarınıza dikkat çekin
- Müşterileriniz için daha ilginç ve görsel olarak cazibeli bir edinim yaratın
- Potansiyel müşterilerle emniyet ve güvenilirlik oluşturun
- Satışları artırın
Fotoğrafları marketing amacıyla kullanırken, bunların yüksek kaliteli ve işletmenizle ilgili olduğu için güvenilir olmak önemlidir. Ek olarak müşterilerinizin fotoğrafların neyle alakalı bulunduğunu anlamalarına destek olmak için aleni ve kısa başlıklar kullanmalısınız.
Fotoğrafları marketing amacıyla kullanmaya ait birtakım ipuçları:
- İşletmenizle ilgili yüksek kaliteli fotoğraflar kullanın.
- Fotoğraflarınızın net ve özlü olduğu için güvenilir olun.
- Müşterilerinizin fotoğrafların neyle alakalı bulunduğunu anlamalarına destek olmak için altyazıları kullanın.
- İçeriğinizi ilginç kılmak için kullandığınız resim türlerini değiştirin.
- Marka kimliğinizle tutarlı fotoğraflar kullanın.
Bu ipuçlarını takip ederek işletmenizi müessir bir halde pazarlamak ve daha çok müşteriye ulaşmak için fotoğrafları kullanabilirsiniz.
S: Yeni başlayanlar için en iyi kamera hangisidir?
C: Yeni başlayanlar için en iyi kamera şahsi ihtiyaçlarınıza ve bütçenize bağlı olacağından, bu probleminin her insana müsait tek bir cevabı yok. Sadece yeni başlayanlar için birtakım iyi seçenekler içinde Canon EOS Rebel T7, Nikon D3500 ve Sony Alpha a6000 içeriyor.
S: Yeni başlayanlar için temel fotoğrafçılık lensleri nedir?
C: Yeni başlayanlar için temel fotoğrafçılık lensleri içinde geniş açılı lens, standart zoom lens ve telefoto lens bulunur. Geniş açılı lens görünüm ve öbek fotoğrafları çekmek için mükemmeldir, standart zoom lens günlük fotoğrafçılık için iyidir ve telefoto lens nesnelerin yakın plan fotoğraflarını çekmek için idealdir.
S: Yeni başlayanlar için en iyi fotoğrafçılık ipuçları nedir?
C: Yeni başlayanlar için en iyi fotoğrafçılık ipuçlarından bazıları şunlardır:
- Diyafram, deklanşör hızı ve ISO benzer biçimde fotoğrafçılığın temellerini öğrenin.
- Değişik çekim modları ve ayarlarıyla denemeler yapın.
- Bol miktarda resim çekin ve ergonomik yapın, ergonomik yapın, ergonomik yapın!
- Öteki fotoğrafçılardan fotoğraflarınız ile alakalı geri bildirim alın.
- Öteki fotoğrafçılardan bir şeyler öğrenmek için bir fotoğrafçılık kulübüne yahut atölyesine katılın.
0 Yorum