Kızılötesi fotoğrafçılık, insan gözünün göremediği kızılötesi ışığın kullanıldığı bir resim türüdür. Kızılötesi fer, görünür ışıktan daha uzun bir dalga boyuna haizdir ve görünür ışığa karşı opak olan nesnelere nüfuz edebilir. Bu, kızılötesi fotoğrafçıların normalde görülemeyecek nesnelerin görüntülerini yakalamasına imkan tanır.
Kızılötesi fotoğrafçılık bir yüzyıldan fazla bir süredir ortalıkta dolaşıyor, sadece 1970'lere kadar ticari olarak satılan ilk kızılötesi filmin piyasaya sürülmesiyle fotoğrafçılar için daha erişilebilir hale gelmedi. Günümüzde kızılötesi fotoğrafçılık hala niş bir tür, sadece sunmuş olduğu benzersiz olanakları giderek daha çok fotoğrafçı keşfettikçe popülaritesi artıyor.
Bu makalede, kızılötesi görüntüleri yakalamak için kullanılan değişik teknikler, kızılötesi fotoğrafçılık için kullanılabilecek değişik kamera ve lens türleri ve kızılötesi görüntüleri işlemenin ve düzenlemenin değişik yolları dahil olmak suretiyle kızılötesi fotoğrafçılığın temellerini tartışacağız.
Ek olarak kızılötesi fotoğrafçılıkla alakalı ipuçları ve püf noktalarının yanı sıra yaygın hatalardan iyi mi kaçınılacağına dair öneriler de sunacağız. Bu yazının sonucunda kızılötesi fotoğrafçılığın temellerini iyi bir halde anlayacak ve bu benzersiz ve yaratıcı türle denemeler oluşturmaya başlayabileceksiniz.
Antet | Özellikler |
---|---|
Kızılötesi fotoğrafçılık |
|
Kızılötesi fotoğrafçılık stilleri |
|
Kızılötesi fotoğrafçılık teknikleri |
|
Kızılötesi fotoğrafçılık ipuçları |
|
Kızılötesi resim ekipmanları |
|
II. Kızılötesi fotoğrafçılık nelerdir?
Kızılötesi fotoğrafçılık, imaj kurmak için kızılötesi spektrumdaki ışığı kullanan bir fotoğrafçılık türüdür. Kızılötesi fer insan gözüyle görülmez sadece hususi kameralar ve lensler tarafınca yakalanabilir. Kızılötesi fotoğrafçılık, benzersiz manzara ve his veren sahneler üretebilir ve görünür ışıklı fotoğraflarda görülmeyen ayrıntıları yakalamak için kullanılabilir.
Kızılötesi fotoğrafçılık bir asırdan fazla bir süredir varlığını sürdürüyor, sadece müsait fiyatlı kızılötesi kameraların ve lenslerin geliştirilmesi yardımıyla fotoğrafçılar için sadece kısa sürede daha erişilebilir hale geldi. Kızılötesi fotoğrafçılık hala nispeten niş bir fotoğrafçılık türüdür, sadece giderek daha çok fotoğrafçı onun benzersiz potansiyelini keşfettikçe popülaritesi artmaktadır.
Kızılötesi fotoğrafçılık hakkındaki daha çok data edinmek istiyorsanız, internette ve kütüphanelerde oldukca sayıda kaynak bulunmaktadır. Ek olarak fotoğrafçılık okulları ve kuruluşları tarafınca sunulan oldukca sayıda kızılötesi fotoğrafçılık atölyesi ve kursu da bulabilirsiniz.
III. kızılötesi fotoğrafçılık
Kızılötesi fotoğrafçılık bir yüzyıldan fazla bir süredir ortalıkta dolaşıyor, sadece fotoğrafçılar için daha erişilebilir hale gelmesi 1970'lere kadar olası olmadı. İlk zamanlarda kızılötesi fotoğrafçılık, hususi kameralar ve film icap ediyordu sadece günümüzde, dijital bir kamera ve birkaç sıradan değişiklikle kızılötesi sahneler yakalamak olası.
İlk kızılötesi fotoğraflar 19. yüzyılın sonlarında Thomas Sutton ve Robert W. Wood tarafınca çekildi. Bu ilk sahneler grenli ve görülmesi zordu sadece kızılötesi fotoğrafçılığın potansiyelini gösteriyordu. 20. yüzyılın başlarında kızılötesi fotoğrafçılık, bilim insanları tarafınca görünmez dünyayı incelemek için kullanıldı. İkinci Dünya Savaşı esnasında, ordu tarafınca kamuflajı saptamak ve hasım hareketlerini kovuşturmak için kızılötesi fotoğrafçılık kullanıldı.
1970'lerde Kodak Kızılötesi Aerokrom filmin piyasaya sürülmesiyle kızılötesi fotoğrafçılık fotoğrafçılar için daha erişilebilir hale geldi. Bu film kızılötesi ışığa duyarlıydı ve canlı, doygun sahneler üretiyordu. Kızılötesi fotoğrafçılık, onu rüya şeklinde kalitede sahneler yaratmak için kullanan görünüm fotoğrafçıları içinde popüler hale geldi.
Günümüzde kızılötesi fotoğrafçılık, benzersiz ve çarpıcı sahneler yaratmak isteyen fotoğrafçılar için hala popüler bir tekniktir. Dijital kameraların ortaya çıkışıyla kızılötesi görüntüleri yakalamak her zamankinden daha basit. Sadece kızılötesi fotoğrafçılık hala birtakım hususi data ve ekipman gerektirmektedir.
IV. Kızılötesi fotoğrafçılık teknikleri
Kızılötesi görüntüleri yakalamak için kullanılabilecek birkaç değişik teknik vardır. Bu teknikler, kullanılan kamera ve lensin türüne ve aranan efekte bağlı olarak değişmiş olur.
En yaygın kızılötesi fotoğrafçılık tekniklerinden bazıları şunlardır:
Uzun pozlama: Kızılötesi görüntüleri yakalamak için çoğu zaman uzun pozlamalar kullanılır, şundan dolayı bu, kızılötesi ışığın sensöre erişmesi için daha çok süre sağlar. Bu, yumuşak, rüya şeklinde bir kaliteyle karakterize edilen görüntülerle sonuçlanabilir.
Yüksek kontrast: Kızılötesi fer atmosferik bulanıklıktan görünür fer kadar etkilenmediğinden, kızılötesi sahneler çoğu zaman oldukça yüksek kontrastlı olabilir. Bu, acıklı, dünya dışı bir görünüme haiz sahneler yaratabilir.
Düşük doyum: Kızılötesi fer, görünür ışıkla aynı renkleri içermediğinden, kızılötesi görüntülerin çoğu zaman düşük doygunluğu vardır. Bu, sessiz ve atmosferik sahneler oluşturabilir.
Odak istifleme: Odak istifleme, kameraya yakın nesnelerin keskin kızılötesi görüntülerini kurmak için kullanılabilecek bir tekniktir. Bu, değişik odak noktalarında birden fazla imaj alınarak ve ondan sonra bunların son işlemde bir araya getirilmesiyle yapılır.
Kızılötesi görüntüleri yakalamak için kullanılan hususi teknikler, fotoğrafçının bireysel hedeflerine ve tercihlerine bağlı olarak değişecektir. Sadece fotoğrafçılar, mevcut değişik teknikleri anlayarak hem benzersiz bununla beraber görsel açıdan çarpıcı kızılötesi sahneler oluşturabilirler.
V. Kızılötesi resim ekipmanı
Kızılötesi fotoğrafçılık için lüzumlu ekipmanların sıralaması alttadır:
- Kızılötesine dönüştürülmüş bir kamera
- Kızılötesine hassas bir lens
- Kızılötesi filtre
- Bir tripod
- Uzaktan deklanşör bırakma
- Polarizasyon filtresi
- Dereceli etkisiz kesafet filtresi
- Bir mercek başlığı
- Bir fer ölçer
Bu temel öğelere ayrıca, kızılötesi fotoğrafçılıkta destek olabilecek bir takım başka aksesuar da vardır:
- Bir sıcak kundura adaptörü
- Bir kablolu gösterim
- Bir lens temizleme seti
- Bir kamera çantası
- Bir dizüstü bilgisayar yahut tablet
- Bir resim tertip yazılımı
Müsait ekipmanı kullanarak görünmeyen dünyanın güzelliğini eline geçiren çarpıcı kızılötesi fotoğraflar çekebilirsiniz.
VI. Kızılötesi fotoğrafçılık yazılımı
Kızılötesi görüntüleri işlemek ve tanzim etmek için kullanılabilecek oldukca sayıda değişik yazılım programı vardır. En popüler programlardan bazıları şunlardır:
* Adobe Photoshop
* One Pro'yu Yakalayın
* Karanlık masa
* HamTerapi
* GIMP
Bu programların her birinin kendine has kuvvetli ve sıska yönleri vardır, bundan dolayı ihtiyaçlarınıza en müsait olanı seçmeniz önemlidir. Bir yazılım programı seçerken göz önünde bulundurulması ihtiyaç duyulan birtakım faktörler şunlardır:
* Programın fiyatı
*İçerdiği özellikler
* Kullanım kolaylığı
* Kameranızla uyumluluk
Bir yazılım programı seçtikten sonrasında kızılötesi görüntülerinizi işlemeye ve düzenlemeye başlayabilirsiniz. Kızılötesi görüntülerin işlenmesinde yer edinen temel adımlardan bazıları şunlardır:
1. Görüntüyü yazılım programına aktarın.
2. Beyaz dengesini ayarlayın.
3. Pozlamayı ayarlayın.
4. Kontrastı ayarlayın.
5. Doygunluğu ayarlayın.
6. İstediğiniz öteki ayarlamaları uygulayın.
Görüntünüzü işlemeyi bitirdikten sonrasında, onu arzu ettiğiniz bir dosya biçimine aktarabilirsiniz. Kızılötesi sahneler için en popüler dosya formatlarından bazıları şunlardır:
*JPEG
* TIFF
*PNG
*PSD
Bu adımları izleyerek, çarpıcı ve benzersiz sahneler kurmak için kızılötesi görüntülerinizi kolayca işleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.
VII. Kızılötesi fotoğrafçılık uygulamaları
Kızılötesi fotoğrafçılığın geniş bir tatbik yelpazesi vardır:
* Ilmi görüntüleme: Kızılötesi fotoğrafçılık, tıbbi görüntüleme, uzaktan idrak etme ve astronomi şeklinde muhtelif ilmi uygulamalarda kullanılır.
* Sanat ve fotoğrafçılık: Kızılötesi fotoğrafçılık, sanatçılar ve fotoğrafçılar tarafınca benzersiz ve çarpıcı sahneler kurmak için kullanılır.
* Emniyet ve nezaret: Kızılötesi fotoğrafçılık, emniyet ve nezaret kurumları tarafınca düşük fer koşullarında insanları ve nesneleri saptamak için kullanılır.
* Endüstriyel muayene: Kızılötesi fotoğrafçılık, endüstriyel denetçiler tarafınca araç-gereç ve ürünlerdeki kusurları saptamak için kullanılır.
* Öteki uygulamalar: Kızılötesi fotoğrafçılık bununla birlikte yaban yaşamı fotoğrafçılığı, askeri uygulamalar ve kolluk kuvvetleri şeklinde muhtelif öteki uygulamalarda da kullanılır.
Kızılötesi fotoğrafçılık ipuçları ve püf noktaları
Kızılötesi fotoğrafçılık sıkıntılı ve ödüllendirici bir edinim olabilir. İşte başlamanıza destek olacak birkaç ipucu ve püf noktası:
- Tam çerçeve sensörlü bir kamera kullanın. Kızılötesi fer insan gözüyle görülemediğinden ve onu yakalamak için büyük sensörlü bir kamera gerektirdiğinden, bu size en iyi neticeleri verecektir.
- Görünür ışığı engellemek için bir filtre kullanın. Kızılötesi filtreler hem DSLR bununla beraber aynasız kameralar için mevcuttur. Görünür bütün ışığı engelleyerek ve yalnızca kızılötesi ışığın geçişine izin vererek çalışırlar.
- Kamera ayarlarınızı yapın. Kızılötesi çekim yaparken görünür fer eksikliğini telafi etmek için kamera ayarlarınızı yapmanız gerekecektir. Bu, ISO'nuzu artırmayı, enstantane hızınızı azaltmayı ve daha geniş bir diyafram açıklığı kullanmayı içerebilir.
- Değişik atış tekniklerini kontrol edin. Kızılötesi fotoğrafçılık dünyaya benzersiz bir görüş açısı sunar; bundan dolayı, sizin için en iyi olanı bulmak için değişik çekim tekniklerini kontrol edin. Görünüm, portre, ölüdoğa yahut gözünüze çarpan herhangi bir şeyi çekmeyi deneyebilirsiniz.
- Resimlerinizi işleyin ve düzenleyin. Kızılötesi sahneler çoğu zaman en iyi neticeleri elde etmek için birtakım son işlemler gerektirir. Görüntülerinizi işlemek ve tanzim etmek için Adobe Photoshop, Lightroom yahut Capture One şeklinde muhtelif yazılım programlarını kullanabilirsiniz.
Kızılötesi resim çekerken fotoğrafçıların yapabileceği birkaç yaygın hata vardır. Bu hatalardan kaçınmak daha iyi kızılötesi sahneler çekmenize destek olabilir.
-
Yanlış kamera ayarlarının kullanılması.
-
Doğru filtreleri kullanmamak.
-
Resimlerinizi doğru halde göstermemek.
-
Resimleriniz doğru halde işlenmiyor.
Bu kısımda bu hataların her birini daha detaylı bir şekilde tartışacağız ve bunlardan iyi mi kaçınabileceğinize dair ipuçları vereceğiz.
S: Kızılötesi fotoğrafçılık nelerdir?
C: Kızılötesi fotoğrafçılık, insan gözünün göremediği kızılötesi fer kullanan bir resim türüdür. Kızılötesi fer, görünür ışıktan daha uzun bir dalga boyuna haizdir ve görünür ışığa karşı opak olan nesnelere nüfuz edebilir. Bu, kızılötesi fotoğrafçıların, hayvanların sıcaklık izleri yahut yaprakların yapısı şeklinde normalde görülmeyecek nesnelerin görüntülerini yakalamasına imkan tanır.
S: Kızılötesi fotoğrafçılıkta kullanılan değişik teknikler nedir?
C: Kızılötesi fotoğrafçılık için kullanılabilecek muhtelif teknikler vardır:
- Hususi bir kızılötesi kamera kullanma
- Düzgüsel bir kamerayı kızılötesine dönüştürme
- Görünür ışığı engellemek için filtreler kullanma
S: Kızılötesi fotoğrafçılık için kullanılabilecek değişik kamera ve lens türleri nedir?
C: Kızılötesi fotoğrafçılık için kullanılabilecek birkaç değişik kamera ve lens türü vardır; bunlar içinde şunlar yer alır:
- Hususi kızılötesi kameralar
- Kızılötesine dönüştürülmüş düzgüsel kameralar
- Kızılötesine hususi lenslere haiz kameralar
0 Yorum